Verschillende soorten wijn leren kennen

Posted on

Misschien drink je sinds kort wijn en ken je alleen maar de witte en rode wijnen. Maar, er zijn veel meer keuzes binnen die twee. Van droog tot zoet en fruitig tot fris. Raak je in paniek bij het zien van een uitgebreide wijnkaart in het restaurant en heb je geen idee of je voor wit, rood of mousserend moet gaan? Met de tips uit dit blog weet je straks precies welke wijn bij welk gerecht past en welke verschillende soorten er zijn.  

Zoete en droge witte wijn 

Witte wijn kun je eigenlijk onderverdelen in twee soorten; zoete en droge witte wijn. De zoete witte wijn drink je het liefste bij vis of bij het dessert. De wijn is zo zoet doordat er veel restsuiker in zit. Bekende zoete witte wijnen zijn bijvoorbeeld Riesling en Canei.  

Een droge witte wijn bevat een stuk minder restsuiker. Tijdens het gisten wordt bijna alle suiker in de wijn omgezet in alcohol. Bij maximaal 1% suiker in de wijn heb je dus een droge wijn in handen. Hierbij kun je denken aan Sauvignon blanc en Chardonnay. Deze wijn drinkt goed bij frisse gerechten en gevogelte. 

Rode wijnsoorten 

Rode wijn krijgt zijn kleur door de blauwe druiven waar het van gemaakt is. Iedere druif heeft zijn eigen smaak waardoor de wijn soepel en fruitig of juist vol van smaak kan zijn. Rode wijnen die erg populair zijn, zijn onder andere: Pinot Noir, Cabernet sauvignon en Merlot. Rode wijn past goed bij rood vlees, een stoofschotel of hamburger.  

Mousserende wijn 

Een andere, aparte wijn is de mousserende wijn. Dit is een wijn met bubbels. In Nederland wordt dit vaak gedronken bij feestelijke gelegenheden of in de decembermaand. Maar, je kunt deze bubbelwijn ook op andere momenten drinken. Bij een lichte salade of in de zomer als frisse dorstlesser. Bekende mousserende wijnen zijn bijvoorbeeld Prosecco en Cava. 

Deze wijn wordt gemaakt op drie verschillende methodes; traditionelle, charmat en de gazéifié. Bij traditionelle is de tweede vergisting op de fles de belangrijkste stap. De charmat methode werkt ook met een tweede vergisting, maar deze vindt plaats in een gistkuip. Deze methode is wat primitiever en daarnaast ook een stuk goedkoper. De laatste methode, de gazéifié is de snelste en goedkoopste manier van mousserende wijn maken. Hierbij wordt er koolzuur in de wijn gespoten. Frisdrank wordt op dezelfde manier van bubbels voorzien.